Nici un castig real nu se obtine usor cand vine vorba de CV

,,M-am saturat sa tot scriu CVul si sa-l aduc la zi’’ este o nemultumire frecventa a vanatorilor de slujbe. Este uimitor cum unii oameni vor sa introduca activitatea de o viata intr-un Cv care astfel necesita aproape o ora sa fie citit. Daca te plictisesti sa-ti scrii CV-ul gandestete cat poate fi de plictisitor sa citesti Cv-uri zi dupa zi. 18 milioane de CV-uri. Permiteti-mi sa va explic de ce trebuie sa aveti acest numar in minte cand redactati un CV.

Sa zicem ca erau 1,5 milioane de someri care erau in cautare de lucru. Sa presupunem ca doar unul din cinci scrie un CV si presupunand ca trimiti doar cinci CV-uri pe saptamana timp de 12 saptamani, asta inseamna unul pe zi pentru o medie de timp necesara sa obtii o slujba. Asta duce la uluitoare cifra de 18 milioane de CV-uri intr-o perioada de trei luni. Daca numai jumatate din acestea sunt trimise la o firma cotata foarte bine pe piata bursiera, in clasamentul celor mai bune 1000 de firme, organizat de Times, atunci rezulta ca acelor firme li se trimit in jur de 750 de CV-uri pe saptamana. Iata ce numesc eu intr-adevar plictisitor: sa citesti 750 de CV-uri pe saptamana. Pentru ca CV-ul sa aiba sanse de succes, trebuie sa fie deosebit. CV-ul tau trebuie sa fie ca o planta intr-o padure tropicala, croindu-si drum catre lumina. Daca urmeaza sa supravietuiasca trebuie sa foloseasca orice sansa pe care ar avea-o. In plus trebuie sa se inteleaga ca desi un Cv bun nu se face cat ai bate din palme, investitia de timp si efort va fi rasplatita. Cat de multe CV-uri? Intr-o lume ideala ar trebui sa fie un tip de CV special scris si adaptat pentru fiecare tip de slujba, dar piata de locuri de munca iti impune sa trimiti sute de CV-uri, la potentiali patroni, pentru ca avem de-a face cu o competitie apriga si ocaziile bune sunt rare. In consecinta, Cv-ul trebuie sa fie cumva omniprezent. Din experienta mea un canditat serios la o slujba are nevoie de trei CV-uri de baza si anule: Un CV despre slujba actuala. Un Cv care vizeaza urmatoarea slujba in cariera ta. O combinatie intre 1 si 2 de mai sus. Pastreaza-le evidenta. Asigura-te ca tii minte unde si ce fel de CV ai trimis. Pare destul de usor, dar un numar uimitor de candiati uita aceste lucruri. In acest caz, este nevoie de o administrare atenta.

Curriculum vitae. Expresia vine din latina si inseamna ,, Felul in care a decurs viata ta “. Resume-cuvantul vine din franceza si inseamna ,, rezumat’’. Pentru cel care cauta o slujba, un CV este un document personal care ofera informatii pertinente de care are nevoie un posibil patron. Acesta ii permite patronului sa aprecieze cu rapiditate daca merita, sau nu sa aiba o intalnire cu candidatul. Daca ceea ce se vede ii este pe plac, atunci se va ajunge la un interviu. Daca nu, atat tu cat si cel care selecteaza CV-urile vor economisi timpul si efortul unui interviu. Cerinte de baza. Ca si in cazul vietii, nu exista lucruri absolute iar CV-ul nu face exceptie. Sunt lucruri care merge pe piata de slujbe si lucruri care nu merg. Urmeaza sa vorbim despre cateva ponturi si idei prectice, care si-au justificat pe piata de slujbe prin ceea ce se cheama in padagogie, ,,metoda invatarii din greseli’’. CV-ul serveste trei cerinte de baza: Sa sublinieze valoarea ta unui eventual patron; Sa ofere o structura si o ordine pentru un interviu; Sa actioneze ca o inregistrare a esentei interviului.

Scrierea unui CV nu este dificila dar ca sa isi atinga scopul, necesita timp, efor, concentrare, creativitate si hotarare. Mai presus de toate CV-ul trebuie sa fie scris tinand cont de viitorul patron. Autorii scriu avand in minte pe cititorii lor, cei care fac reclama pe clientii potentiali si asa trebuie sa faci si tu. Iti vinzi priceperea si experienta pe piata de slujbe si trebuie sa te asiguri ca brosura ta, te reprezinta celui care cumpara in lumina cea mai favorabila.