Adevaruri uluitoare despre structura Pamantului

Cutremurele nu sunt o rarirate. Daca ne gandim la intreaga planeta, cutremurele apar cam de vreo 500.000 de ori pe an. Jumatate din ele pot fi simtite de oameni. Microcutremurle si cutremurele micute apar de vreo 8.000 de ori pe zi, insa oamenii nu le percep. Cele care sunt simtite de oameni si nu produc pagube apar de 55.000 de ori pe an.

Cutremurele intre 5.0 si 8.9 pe scara Richter produc pagube si pierderi de vieti omenesti. Acestea apar de 1.000 de ori pe an. Cutremurele foarte puternice apar de putine ori nu pe an, ci la cateva sute de ani, zeci de ani, dar pagubele produse sunt uriase. Cutremurele extreme sunt cele mai rare. Apar o data la 20 de ani si au peste 9.0-9.9 grade pe scara Richter. Un cutremur de acest fel din China anului 1556 a omorat peste 800.000 de oameni. Un cutremur peste 10.0 grade pe scara Richter nu a fost inregistrat si nici nu are cum sa se produca-este vorba de mega-cutremur. Asa ca nici macar nu stiti ce se intampla sub picioarele voastre chiar in acest moment… Creepy. Miezul Pamantului e la fel de fierbinte ca si Soarele. Pamantul are trei straturi. Centrul sau moale este sub forma incandescenta in exterior si densa spre interior, spre centru. Mantaua e urmatorul strat, formata din roca solida, ocupand cam 84% din volumult total al Terrei.

Ultimul strat e scoarta terestra foarte subtire. Nucleul Terrei, partea exterioara are cam 3.900 de grade Celsius, si e format din fier si nichel. Vascozitatea lui seamana cu a apei. In interior, are fier si acolo este masa raspunzatoare de campul magnetic al pamantului. Acea parte interioara are 6.100 grade Celsius, fiind la fel de fierbinte ca si Soarele. Greutatea imensa care apasa asupra sa il mentine intr-o forma solida in ciuda caldurii uriase.