Detalii pe care nu le stim despre lucrurile care ne inconjoara

De ce se intampla electricitatea statica? Se intampla adesea cand e umezeala si mergi pe un covor sau cand iti piepteni parul. In vreme ce stim cum se formeaza electricitatea statica, raspunsul la intrebarea de ce se intampla fenomenul e mai greu de dat. Ideea este sa aflam ce se intampla cand unul dintre materialele implicate este un izolator tehnic. Nu este nicio explicatie pentru motivul pentru care se tranfera incarcatura electrica catre si dinspre un material izolator.

Problema este legata de faptul ca diferite materiale si conductori au mecanisme diferite care sunt raspunzatoare de transferul energiei statice. Un soc electric static poate aparea intre doua obiecte facute din materiale identice, ceea ce face fenomenul si mai ciudat. Diferenta de proprietati ar fi cea care este raspunzatoare de incarcatura electrica si de transferul ei de la un material la altul, insa experimentele au aratat ca daca se freaca doua materiale identice tot se transfera sarcina electrica. In prezent nu exista raspunsuri satisfacatoare din partea chimiei sau fizicii, fenomenul fiind si mai complicat din aceasta perspectiva. De unde vin cainii? Sunt printre cei mai fideli prieteni ai omului, insa nimeni nu stie cine a domesticit prima data cainii, unde s-a intamplat procesul, si unde au fost primii caini domesticiti. Studiile asupra problematicii nu au fost concluzive, insa se crede ca primele patrupede au fost domesticite undeva acum 9.000-34.000. Primii caini domesticiti ar fi fost cei de vanatoare si ar fi datat din momentul in care oamenii au inceput sa duca o viata mai sedentara si sa se ocupe de agricultura. Oamenii de stiinta au reusit sa izoleze ADN din primii caini care i-au insotit pe oameni iar descoperirile facute sunt uimitoare. Printre primii caini care au trait pe langa om au fost cei de acum 33.000 de ani, stabiliti in Groenlanda cu 1.000 de ani in urma.

ADN-ul nu este totusi legat de cel al cainilor din prezent, iar cainii de astazi sunt doar niste specii care palesc in fata caracteristicilor celor din trecut. Cainii antici au fost gasiti in Europa, Orientul Mijlociu si Asia, dar nu se cunoaste daca ideea domesticirii lor s-a raspandit dintr-o zona in alta si a aparut in zone independente.