Inventii bizare uitate de la cei mai celebri inventatori ai lumii

Cuburile concentrate pentru supa. Justus Von Liebig. Privit acum ca unul dintre cei mai mari chimisti ai secolului XIX, Liebig este unul dintre fondatorii chimiei organice. Cand nu a fost ocupat cu asta, a revolutionat agricultura identificand nitrogenul ca un nutrient important pentru culturi, punand bazele industriei fertilizatorilor. Si cand nu se ocupa de asta, a inventat cubul concentrat pentru supa. Cand a vazut ca oamenii care prelucrau piele de vite lasau carnea sa se mucegaiasca dupa ce luau piele, un inginer numit George Christian Giebert si-a amintit ca Liebig deja descoperise o metoda de procesare a carnii si voia sa se imbogateasca.

Asa s-a nascut compania de extragere a carnii in 1864. Cand a descoperit formula magica a cuburilor gustoase in 1847, a facut-o imediat publica in ideea ca va exista cineva care sa o rafineze si sa reduca costurile si transforma carnea extrasa intr-o alternativa pentru hranirea celor saraci. Concurenta a aparut imediat, asa ca Liebig si-a schimbat brandul in LEMCO si in cuburi Oxo, care sunt de gasit in America in toate magazinele. Tabelul vietii. Edmond Halley. Halley era astronom, fizician, matematician, si isi leaga numele de calcularea momentului exact al venirii cometei care ii poarte numele. Insa ce se stie mai putin este ca Halley a revolutionat campul de studiu al demografiei inventand primul tabel al vietii bazat pe date demografice de o acuratete uimitoare. Nu se stie cum, dar in 1693, Halley a obtinut date demografice despre orasul Breslau, astazi orasul polonez Wroclaw. Documentul continea toate decesele, nasterile inregistrate in oras pe o perioada de cinci ani. Asa a putut crea primul tabel al vietii care putea prezice clar probabilitatea mortii pentru fiecare categorie de varsta.

De atunci, tabelul sau a fost folosit pentru controlul dinamicii demografice din anumite zone. Totusi, tabelul sau nu prea era chiar primul, un astfel de tabel fiind descoperit cu 30 de ani inainte de John Gaunt si William Pett-tabelul lor nu avea o asa acuratete si era mai mult bazat pe ghiceala. Era bazat pe Londra, un oras unde migratia si expansiunea demografica erau in floare. Datele nu erau nici ele clare, pentru ca nu se specifica la ce varsta mureau oamenii. Accesul lui Halley la o populatie relativ stabila s-a dovedit a fi de bun augur pentru relevanta datelor si rezultatelor obtinute prin folosirea tabelului.